365 granny's

Een granny square ( oma's vierkantjes ) is een gehaakt vierkant wat een beetje lijkt op grove kant. Hoewel er theoretisch geen limiet is voor de maximale grootte, worden meestal kleinere vierkantjes gehaakt. Deze worden aan elkaar vastgemaakt en verwerkt tot...ja wat niet. In de jaren 70 was de Granny Square razend populair en werd  er van alles gehaakt.  Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel gehaakt. Kleedjes voor de toiletklep, dekens, en ander huishoudtextiel. Nu beleven de vierkantjes een moderne comeback. Zo gek als dit maak ik het niet hoor. Alhoewel.......


A granny a day,

365 dagen, iedere dag 1 granny haken. Dat is de opzet van dit project en ik zit nog steeds op schema. 
Dit zijn de kleuren waar ik mee ga werken. Week 1 zit er op.


 Week 2. Blauwe en groene randen.

Week 3. 

Week 4. Nu weer groene randen

Week 5. Om alle granny's een witte rand gehaakt

Week 6,7 en 8. Geen patroontjes er in verwerkt.

De opbrengst van week 1 t/m week 16

Week 17 de eerste rijen aan elkaar vast gezet..Of ik dit nu wel zo mooi vindt? Het wordt wel heel erg wit. Zie bijna de blokken niet meer.  En wil ik wel 1 deken of worden het er 2 ? Wordt ook zo zwaar. Vragen, vragen, vragen......

Week 33. Heb toch de witte randen weer uit gehaald. En het worden 2 dekens. Een kleine van 106 granny's en een grote van 260. De kleine deken genummerd en gelabeld.


Week 34 Heb zelfs de buitenste groene en blauwe randen uit gehaald. Nu pas ben ik tevreden.

Week 47. Het jaar is nog niet om, maar de 365 granny's zijn af. Eigenlijk zijn het er 366 geworden.
2 totaal verschillende dekens en een kndertasje van mini granny's.
Stel dat ik nog eens zo'n uitdaging zou aangaan, dan ga ik eerst eens goed nadenken hoe ik het wil hebben. Nu liep ik toch tegen een paar dingen aan.

Ten eerste de kleur voor de randen. En op welke manier zet je ze aan elkaar. Ik wilde graag witte randen.Na een paar aan elkaar te hebben gezet zag ik dat de blokken niet helemaal tot hun recht kwamen. Ze verdwenen in het wit. Dus van alle granny's die ik tot nu toe had gemaakt, heb ik de buitenste witte rand uitgehaald.

Na verloop van tijd heb ik ook de lichtgroene buiten randen verwijderd van alle blokken. De blokken op een andere manier aan elkaar gezet en toen pas was ik tevreden.

Ten tweede is het raadzaam als je weet hoe groot de deken moet worden, iedere keer een paar blokken alvast aan elkaar te maken. Het scheelt heel veel werk. Zou je alle blokken eerst maken, dan is het best heel veel blokken en heel veel werk om ze in 1 keer aan elkaar te moeten zetten. Het was een hele uitdaging, dat wel. Maar ik ben toch zeer tevreden met het eindresultaat.

Deken 1 is een vierkante deken geworden met een afmeting van 120 x 120 cm. Daarin zijn 144 granny's verwerkt.

Deken 2 is een rechthoekige deken geworden voor een kinderbedje. De afmeting is uiteindelijk 130 x 80 cm geworden. Hierin zijn 112 granny's verwerkt. 

Voor het kindertasje heb ik mini granny's gebruikt . Hierin zijn 96 mini granny's in verwerkt.

Met de 12 overige granny's kom ik uit op 366 granny's. 

1 opmerking:

 1. Ok, ik ben overstag in 2014 ga ik ook beginnen met de 365 dagen project grannies.
  Dank je wel, voor je inspiratie!
  Ik volg je en misschien vind je het leuk om mij ook te volgen.

  Liefs
  Diana
  www.dianaswereld.nl

  BeantwoordenVerwijderen